Buletur med Fyrholm

Så blev det tid til at prøve bulefiskeri. Denne type fiskeri har og er genstand for meget debat, en debat som blandt andet går på at der ved denne type fiskeri, i højere grad bliver brugt for voldsomt grej, med mange fejlkrogninger som resultat.
Det var derfor også med lidt blandede følelser at jeg tog ud på denne tur, men på den anden side, så kan man jo ikke tillade sig at have en holding til noget, uden at have sat sig ind i tingene.
Selve fiskeriet foregår ved at skipper finder en bule (en samling af fisk), og derefter ved beregninger af over og understrøm, samt skibets fart, ligger sig over bulen, således at pirkene falder ned i mellem fiskene. Fiskeriet er meget intenst, når skipper råber “klar” gør man sig klar, og når han ringer med klokken, lader man pirken suse mod bunden. Derefter har du ca. 1 min. til at få fisken til at bide på, hvorefter skipper sejler videre.
Dagens tur var med Fyrholm med Lars Pryd bag roret, internettet flyder med lovprisninger om Lars Pryds evner indenfor bulefiskeri, så den del burde være i orden.
Vejret er en meget vigtig faktor for godt fiskeri, specielt strømforholdene, er noget som har betydning. Denne dag bød på stort set ingen strøm, og derfor stort set ingen buler.
Når en buletur koster mere end en drivtur, så skal årsagen findes i det langt højere forbrug af diesel. På en uheldig dag som dette var, så sejler man rigtig meget, og fisker meget lidt.
Faktisk vil jeg tror at vi fiskede under én time på en syv timers tur.
Efter min mening var det noget trist, men igen “når” vi fiskede, så var det voldsomt intenst.
En ting jeg for første gang blev opmærksom på, var gearing på et fiskehjul. Jeg brugte denne dag mit ABU 7000i hjul, som styrkemæssigt er fint, men som har nogle problemer pga. for lav gearing. Hjulet har en gearing på 4,1:1, hvilket betyder at for hver omgang man tager med håndtaget, så kører spolen 4,1 gang rundt.
Det er en helt normal gearing på et hjul, men den kan forekomme noget lav, når man hurtigt skal have sin pirk op fra 35 meters dybde.
Jeg fik i hvert fald denne dag, drejet mange hundrede omgange på mit hjul.
Dagens fiskeri bød på 2 torsk på 2 kilo stykket, og generelt på båden var det ikke meget bedre. Der var dog en enkelt måler på hele 16,8 kg. til en anden heldig fisker.
Da jeg nu selv har fået syn for hvad bulefiskeri er, så vil jeg da gerne lige kommentere lidt på punkterne med voldsomt grej, og fejlkrogninger.
Efter min mening så var der da enkelte som godt kunne have sat en mindre krog på deres pirk, men generelt blev der brugt helt almindelige pirke, med hvad der nu engang var monteret af krog ved køb.
Antallet af fejlkrogninger var dog noget højere end jeg normalt ser, selv ved drivfiskeri forekommer fejlkrogninger, men antallet var altså noget højere. For mig selv var det 50/50, men det er lidt svært at lave statistik på to fisk.
Efter at have prøvet bulefiskeri, så står jeg tilbage med en blandet følelse. De nævnte problematikker, er ikke rigtig noget jeg ud fra en tur kan tage stilling til, men selve turens udførelse med chancer for meget lidt fiskeri, er noget mere håndgribeligt. Jeg tager ud for at fiske, og selv om mange timers drivfiskeri, sagten kan byde på ingen fisk, så er chancen der jo hele tiden. Så udpræget bulefisker bliver jeg nok aldrig, men det skal da prøves igen, om ikke så for at få mere syn for sagen.