Laks i Sneum å

Efter at have tilbragt 3 dage i det jyske kommer her en lang tur beretning, men masser af billeder og finurligheder fra turen.

Beretningen starter tilbage i sommeren 2016, nærmere bestemt i byggemarkedet OBI i byen Niebüll lige syd for den dansk-tyske grænse.
I forbindelse med en lille ferie med min kone (Freezy), havde jeg lokket hende på en køretur til Niebüll for at kigge på grej. Byggemarkedet OBI har overtaget en tidligere grej butik, og har et fint udvalg i fiskegrej. 
I butikken mødte jeg Esben Bøgh, en mand i sin bedste alder som i mine øjne er sydvestjyllands fiske, fugle og å nørd.
Esben var på tur for at sætte plakater op for Sydvestjydsk Sportsfiskerforenings årlige fiskekonkurrence, og i den forbindelse ønskede han selvfølgelig at jeg deltog. Desværre faldt det sammen med min tur på Det Gule Rev sidste år, hvilket umuliggjorde min deltagelse.
Snakken om fiskeri forstummede dog ikke af den grund, og et stykke inde i samtalen inviterede Esben i stedet på en guidet tur i foreningens vande. Den invitation var jeg ikke sen til at gribe, og så var grundstenen lagt for weekendens tur.

Efter måneders planlægning tog Grumpy og jeg afsted fredag morgen mod Godset, som over weekenden skulle være vores base.

Godset er trods navnet et noget beskedent hus beliggende midt ud i intetheden. Det ligger fysisk i udkanten af en mark ned til Sneum år, 1 km fra nærmeste nabo, og uden vand. el og tilkørselsvej. Parkering foregår på en markvej 300 meter fra huset, og så går man ud over marken derfra.
Godset er bortset fra manglen på el og vand, et super hus. Her er alt fra sofa, spisebord, 4 køjepladser, til en stor terrasse med direkte fiskeadgang til Sneum Å.
Mad tilberedning kan ske via gasplus eller grill, og toilettet er et muld toilet som er varmt at side på, og som ikke lugter tiltrods for det manglende vand.
Alt i alt en god base for en fiskeweekend, selv om det nu var rart at komme hjem i bad.

Efter at have mødt Esben ved afkørsel 72 på Esbjerg motorvejen, gik turen til Godset hvor vi fik pakket lidt ud. Esben pressede lidt på for at vi skulle ud og fiske, så der gik ikke længe for vi alle var i ført waders og var klar til afgang.
Fredag gik turen til Sneum Å. Lige præcis der hvor Holdsted Å og Sneum Å løber sammen.
Esben havde udstyret os med et flåd og et rig til at fiske med. Rigget var bygget op med en 3-svirvel, som gik fra hovedlinen med flådet på, og ud i to liner. Den ene (korte) line endte i et lod, og den anden (lange) endte i en cirkelkrog monteret med masser af regnorm og et stykke rødt bomulds snor.
Idéen er at loddet slæbes overbunden, og at ormen hænger lige efter. Den røde bomulds snor er at tirre laksen til at hugge.
Afstanden fra flåd til lod, justeres således at flådet ligger lidt ned i overfladen, på den måde er man sikker på at loddet bumper over bunden. Ligger flådet lodret i vandet, er afstanden for kort.

Grumpy og jeg fandt rimelig hurtigt teknikken, og så gik turen bare ned af Sneum Å. I det tempo som strømmen trækker flådet nedstrøms i  åen, gik vi langs åen på nogle mere eller mindre tilgængelige stier. Selv måtte jeg på et tidspunkt se mig selv stå i mudder op over begge skinneben, hurra for waders 🙂

Efter godt en times fiskeri fik jeg en kontakt, flådet sank langsomt flere gange og tog pludselig et ryk på en meters penge. Jeg ventede spændt, og kunne pludselig se den blanke side af en laks i vandet. Jeg ventede lidt mere, men der skete ikke mere, i stedet begyndte flådet igen at flyde med strømmen. Jeg hev rigget op af vandet, og konstaterede at ormen var væk. Efter at have sat ny orm på gik jeg et stykke tilbage i langs åen, og prøvede at fiske samme sted igen, det gjorde jeg nogle gange uden held, og besluttede derfor at forsætte ned langs åen.
Tiden gik og hen mod slutningen af strækningen så Esben og jeg en stor trykbølge efter en fisk, hvilket igen vidnede om fisk i åen.
På vej tilbage, eller i fagsprog “opstrøms”, skiftede vi til spinnere. Esben havde på forhånd bedt os om at investere i Abu Reflex 18g og Mepps Str. 5 spinnere til opstrømsfiskeriet. Idéen er her at man tager 3 kast tværs over åen, og så går lidt videre og gentager processen. På den måde fisker man både ned og opstrøms i åen. 
Fredagens fiskeri sluttede uden mere aktivitet, men med en generel tilfredshed over dagens oplevelser.
Tilbage på Godset serverede Esben en dejlig omgang koteletter i tomatsauce med ris, før vi efter nogle timers snak gik til køjs.

Efter en kold nats søvn, for koldt var det, var vi igen klar. Efter at have spidst morgenmad og smurt madpakker, gik turen lørdag til Sneum Å, og senere til Kongeåen.
Vi startede ud ved Sneum Å efter samme princip som dagen før.
Efter godt en times fiskeri var der kontakt på min orm igen. Flådet gik voldsomt ned, og efter et split sekund susseede det afsted.
Lynhurtig gik fisken 30 meter op i åen, og efter at have strammet bremsen en smule, tog fisken et vildt hop op ad vandet. Hele fisken var en halv meter over vandet, en flot laks på omkring de 85 cm.
Med fisken nede i vandet igen kæmpede jeg videre, og min 9 fods stang var virkelig på arbejde. Fisken kæmpede voldsomt mens den stadig trak mere line, men pludselig stoppede fisken op, og mens jeg stadig holdt pres på fisken nærmede Esben og jeg os den. I starten troede vi at den havde sat sig i noget grøde, men vi måtte desværre konstatere at fisken var væk, og at min krog nu sad i en pæl i stedet.
Jeg indrømmer blankt at jeg var noget øv, og så alligevel glad. Jeg havde fået en mega god fight med en flot laks som Esben skød til de ca. 85 cm. Bestemt ikke dårligt for en nybegynder, og slet ikke når Esben uden tøven i stemmen sagde, at jeg bestemt ikke have gjort noget forkert, men at laksen blot var en smule mere heldig.
Oppe på hesten igen fik jeg en ny omgang orm på krogen, og i vandet igen. Det skulle dog vise sig at være spild af tid, for blot 5 minutter efter min fight, var det Grumpys tur. Denne gang var hugget helt anderledes, faktisk var han sikker på at det var en skalle der huggede. 
Flådet dykkede meget stille i vandet, og gik under flere gange uden at rykke sig. Efter 10-15 dyk gik fisken amok, og tog et langt udløb. Med flex på klingen gik Grumpy i gang med kampen, bremsen blev spændt, og fisken tonsede stadig op ad åen, mere end 50 meter, og så dybt som muligt hele tiden. Med min tabte fisk, var vi alle ekstremt på, og fulgte aktivt med i fighten, men gode råd, og oplysninger om hvor fisken i cirka var.
Efter 5-7 minutters hård fight var fisken endelig klar til landing, og Esben satte sig på bredden for at nette den. Fisken var dog noget større end nettet, og før vi vidste af det var Esben i åen, og råbte på hjælp. 
Indtil nu havde jeg filmet hele fighten, og måtte slutte for at hjælpe Esben og fisken op. Videon kan af fighten kan du i øvrigt nederst.

Nu ville jublen ingen ende tage, to mega fede fights, og nu en laks på land. Op i r… med at Grumpy var ham der fik fisken, VI fik fisken ! Der blev krammet, jublet og grinet. En fantastisk oplevelse for os alle, ja selv for Esben som trods alt havde prøvet det før.
Med fisken på land gik Esben i gang med at undersøge fiskens tilstand. Han kunne fortælle at det varen flot hun laks i bedste kondition, uden løse skæl, og med flotte finner. Fisken havde en vægt på ikke mindre en 7,2 kg, og en længde på hele 85 cm.
Vi undersøgte selvfølgelig om det kunne være den samme laks, som jeg blot minutter tidligere havde kæmpet med, men der var ingen tegn på krogmærker på/i fisken, så den anden måtte være der endnu.
Efter at have jublet færdig, var vi igen i gang med fiske. Vi blev dog afbrudt af en anden lystfisker som ville høre om vi havde fanget noget, og stolt kunne vi berette om vores fangst, og min fight. Det fik ham til at kalde os ekstremt heldige. Hans egen statistik viste nemlig at han blot havde én kontakt pr. 100 time han fiskede. Øh… Vi havde på det tidspunkt samlet fisket i max 10 timer, og havde haft 3 kontakter. Jo, vi var nok heldige 🙂
Efter at have fisket en 3 km lang strækning i Sneum å, gik turen nu til Kongeåen. Her startede vi med lidt frokost og lidt afslapning, før vi startede vores tur ned langs et godt stykke af åen.
Her blev det til godt to timers fiskeri før vi igen vendte hjem til Godset, primært fordi DMI varslede voldsomt vejr.
Vi nåede dog hjem i tørvejr efter en visit til Sneum sluse, hvor laksene kommer fra havet og op i Sneum å. Hvad vejret angik så kom der faktisk kun enkelte byger.
Før maden fik vi fisket lidt fra terrassen, hvilket resulterede i Grumpys første aborre nogensinde, så selv om fisken målte blot 15 cm, ja så blev der grinet godt.
Til aften serverede Esben en festmiddag i form af slagter bøffer, med kartofler, salat, flute og hvidløgssmør. Ikke dårligt når man sidder i et hus langt ude på landet.
Aftenen blev sluttet af med gode historier, før vi lige efter klokken 23 lagde os til køjs.

Søndag startede som lørdag med morgenmad og madpakker. Planen denne dag var at fiske langs åen ved Godset. Så iført waders gik Grumpy og jeg afsted, men Esben blev tilbage og gjorde rent.
Åen langs Godset er ikke specielt fisk bar, der er nogle huller i sivene, men slet ikke som ved Holsted Å eller andre steder vi havde været de andre dage. Efter 2-3 timers fiskeri uden nogle kontakter, og med hjemturen i baghovedet, vendte vi tilbage til Godset hvor Esben var klar til afgang.
Efter at have pakket bil og hentet laksen i Esbens fryser, fik vi sagt tusind tak til Esben for en fantastisk tur som virkelig havde været en oplevelse ud over det sædvanlige.
Herefter gik turen hjemad i en dejlig trang trafik, men med en masser gode oplevelser bag os. Nu blev det dejligt at vende tilbagetil civilisationen igen.

Hvem er Esben og Sydvestjydsk Sportsfiskerforening?

Esben er bestyrelsesmedlem Sydvestjydsk Sportsfiskerforening, han er fiske kontrollør. juniorleder, og underviser i sikkerhed i waders. Derudover er han en erfaren mand i lakse og ørredfiskeri, ja i fiskeri generelt. Med en alder på 60+, og med en livslang fiskeerfaring, så ved han hvad man skal vide om fiskeri. Efter at være født på egnen, flyttede han i en længere årrække væk, men kom tilbage for femten år siden, og har siden gået engene tynde i jagten på fisken.
Esben er stor fortaler for fiskenes velfærd, og ynder at kæmpe for naturens og menneskets samarbejde. Og nå ja, så er Esben i øvrigt også en stor fugle kender.
Alt i alt har Esben formået at samle alt det bedste inde i sig selv, og deler det glædeligt ud til andre.

Sydvestjydsk Sportsfiskerforening er en forening med mere en 600 medlemmer. Foreningen har fiskeretten over store strækninger langs Sneum Å, Holsted Å og Kongeåen. Strækningerne gemmer på masser af fisk i form af laks, ørreder, aborre, gedder og ål.
Udover at give medlemmerne og gæstekort indløsere mulighed for at fiske i åerne, kæmper foreningen også for åernes vandkvalitet, og ikke mindst for fiskenes mulighed for fribevægelse. Foreningen er en aktiv deltager i udviklingen i og omkring åerne, herunder blandt andet nedbrydning af dæmninger, og opretholdelse af gydepladser.
Du kan læse meget mere om Sydvestjydsk Sportsfiskerforening på deres egen hjemmeside: http://www.sydvestjydsk.dk

Logo960WEB

 

Billeder fra turen:

Video af Grumpy fight:

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.